L’ecosistema emprenedor català present a la conferència europea d’emprenedoria i economia social

Els dies 14 i 15 de maig es va celebrar per primera vegada a la ciutat de Soria una Conferència Europea d’Emprenedoria i Economia Social que va reunir 130 participants d’arreu d’Europa interessats en el debat i el discurs d’aquest corrent emprenedor.

Durant les Jornades es va treballar en quatre panells-debat que van girar al voltant dels següents temes: el marc normatiu en els països de la Unió Europea, les eines financeres per l’emprenedoria social, fons d’impacte social, el paper de la societat civil i programes de suport a l’emprenedoria social.

En aquest darrer panell va participar Maravillas Rojo, coordinadora del Programa @EmprenSocial que va fer palesa la necessitat d’un acompanyament en les iniciatives emprenedores –“la viabilitat de les iniciatives augmenta si es va ben acompanyat”- i va destacar la complementarietat entre els elements de l’ecosistema emprenedor, insistint el fet que @EmprenSocial és un “programa marc” que suma les iniciatives de nombroses entitats i institucions a Catalunya. Algunes d’aquestes entitats eren presents a la taula-debat, com el programa Momentum Project, d’Esade i BBVA i el Programa de Emprenedoria Social de l’Obra Social de la Caixa.

Entre les personalitats que van participar a la Conferència, destaquem la sueca Ariand Rodert, vicepresidenta del Grup Europeu Econòmic i Social i Cristina Dumitriescu, gerent de l’eina de microfinances del Fons d’Inversió Europeu, que van destacar l’aposta de la Unió Europea per l’Economia i la Innovació Social, amb un pressupost de 86 milions d’euros pel finançament d’empreses socials. La totalitat de les ponències es poden descarregar al següent enllaç.

La Conferència es va tancar amb la Declaracion de Soria,  que posa en valor el paper actiu dels emprenedors i emprenedores socials en el creixement inclusiu, el canvi econòmic i les transformacions socials. Reclama un marc regulador estable, una llei d’emprenedoria que integri l’emprenedor/a social, que inclogui incentius a la inversió i proposa la creació d’un grup d’influència per tal d’assolir els objectius que es marquen. Perquè, com recordava Mercedes Valcárcel a la cloenda, “una altra economia és possible”.  

Afegeix un nou comentari