Buscant noves formes de finançament de l'emprenedoria social a Catalunya

Crític és un nou mitjà de comunicació especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb la participació i suport d'una xarxa de persones col•laboradores; el seu lema “Fem possible el periodisme amb #SentitCrític”. El 20 de juliol de 2014 Crític va tancar la seva campanya de crowdfunding havent recollit 45.420 euros, gairebé el doble del què demanaven inicialment! Què ho va fer possible? Diverses coses: primer, un equip molt involucrat, un projecte emprenedor molt ben desenvolupat, un any i mig de feina de formigues molt intensa, una xarxa de connexions, col•laboracions i suports molt fidel, i una plataforma de crowdfunding, una nova manera de finançar grans idees a l'abast de qualsevol projecte emprenedor social.

A Catalunya, així com a la resta de l'estat espanyol, el crowdfunding s'ha desenvolupat amb força fins al punt que les plataformes de micromecenatge s'han convertit en una font de suport i finançament per a l'emprenedoria social, però no la única ni molt menys.

“No crowd no funding”

Aquesta coneguda frase de Morrie Warshawski ens parla de la necessitat d'enamorar a molta gent amb el projecte que es vulgui tirar endavant, d'aconseguir una massa (crowd) crítica suficient que contribueixi al finançament (funding) inicial del projecte i que, alhora, contrasti l'interès que el projecte genera a la societat. Això, que serveix per a qualsevol tipus de projecte, és especialment important per a iniciatives emprenedores socials.

Avui per a trobar finançament per als projectes emprenedor socials ja no només hi ha l'opció d'elaborar un bon pla de negoci que puguem presentar a una entitat financera, a les amistats o a la família, sinó que han sorgit nombroses fórmules per a captar recursos per a projectes que, tot sovint, partiran de recursos escassos i no rebran un suport financer clàssic, però seran capaços d'involucrar un gran nombre de persones.

Per a projectes emprenedors en general, l'Agència per a la competitivitat de l’empresa, ACCIÓ ha elaborat el Catàleg de finançament alternatiu recull un seguit d'eines no bancàries per ajudar a les empreses a créixer i a ser més competitives; un conjunt de canals alternatius esdevenen una opció a considerar per part de les empreses.

En una altra línia de recerca de canals alternatius, actualment les iniciatives emprenedores socials es doten de recursos financers a la seva mida: la participació de socis col•laboradors en el cas de les cooperatives (socis inversors que, a vegades, poden ser altres cooperatives); els préstecs participatius; els fons col•lectius d’ajut mutu com les Comunitats Autofinançades (CAF); les pràctiques de micromecenatge o microfinançament a través de les plataformes de com Verkami, Microdonaciones o Goteo (per citar algunes de les més importants); el pagament diferit, com en els grups i cooperatives de consum agroecològic estableixen amb les productores; la incorporació de les persones consumidores en el finançament i la governança del projecte.

Fonts diverses de finançament que enforteixen els projectes

Sobre aquesta manera diversa i multicanal de finançar-se destaquem, a banda de l'exemple ja esmentat de Crític, tres projectes que exemplifiquen la combinació de diverses pràctiques financeres: Som Energia, Sostre Cívic i COS.

Som Energia, és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre, les activitats principals de la qual són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. La seva voluntat és impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable. A principis de 2013 ja havia recollit un capital social dels socis per a realitzar inversions de 3,5 M€ i en finalitzar el 2014 Som Energia està formada ja per gairebé 17.500 persones sòcies i gestiona més de 20.700 contractes

Sostre Cívic és una associació sense ànim de lucre que promou un urbanisme centrat en les necessitats de les persones i un accés a l’habitatge no especulatiu. Promou un nou camí d’accés a l’habitat basat en Models de Cooperatives d’Ús (MCU) segons el qual la propietat dels habitatges sempre resideix en mans de la cooperativa i on els seus membres hi participen i gaudeixen d’un ús indefinit de l’habitatge a través d’un dret d'ús assequible. En el cas de Sostre Cívic, l'associació i un dels seus principals impulsors, en Raül Robert, va rebre el suport financer d'Ashoka; mentre que els projectes cooperatius d'habitatge estan participats econòmica i financerament per les seves sòcies “habitants”, per sòcies col•laboradores així com per entitats de finances ètiques com Fiare o Coop57, (per exemple Convivir o La Borda).

COS és una cooperativa que promou l'autogestió de la salut, entenent que per viure-la plenament és necessària la responsabilització i la participació de cada persona cap a aquells aspectes de la vida que influeixen en el benestar físic i psíquic particular i col•lectiu. A COS, una cooperativa mixta de persones treballadores i de consum, el finançament ha procedit no només d'aquestes dues figures (actualment ja són prop de 500 persones sòcies), sinó també d'un crèdit avalat per Oinarri, una entitat financera de caràcter mutualista per facilitar l'accés a finançament preferent i millorar l'estructura de finançament d'empreses socials.

Aquestes són doncs algunes de les pràctiques de finançament dels projectes emprenedors socials catalans que, cadascun amb la seva particularitat, busquen formes de finançament més sostenibles, coherents i adequades a la seva grandària i als seus objectius. Una ullada a l'apartat de recursos econòmics i financers del Recull de Recursos per a l'Emprenedoria Social pot donar una idea de la diversitat d'entitats que estan apostant, també econòmicament, per l'emprenedoria social al nostre país.

LabCoop, SCCL

Afegeix un nou comentari